svētdiena, 2011. gada 1. maijs

NATO Samita simulācijas spēles 2011 fināls!


Piektdien, 29.aprīlī Latvijas Ārlietu ministrijas viesmīlīgajās telpās notika NATO Samita Simulācijas spēles 2011 fināls! Spēles laikā jauniešiem izdevās panākt vienprātību un pieņemt NATO kopīgas deklarācijas par stratēģiju Afganistānā pēc 2014.gada.

NATO Samita simulācijas spēle šogad sākas ar Latvijas Ārlietu ministra Ginta Valda Kristovska uzrunu dalībniekiem. Ministrs dālijas savās domās par Afganistānas problēmas aktualitāti un uzsvēra, cik svarīga, viņaprāt ir šī spēle, jo tā piesaista jauniešu un visas sabiedrības uzmanību Afganistānas jautājumiem. 

Pēc ministra uzrunas sākas simulācijas pirmā daļa, kurā  "NATO ģenerālsekretāra", Latvijas bijušā vēstnieka  NATO, Jāņa Eichmaņa vadībā valstis prezentēja savas pozīcijas deklarācijas jautājumos. Šo daļu, kā arī visu spēli, uzmanīgi vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija Ārlietu ministrijas Drošības politikas departamenta direktore Argina Daudze, Ārlietu ministrijas Starptautisko operāciju un krīžu noregulējumu nodaļas vadītāja Zane Petre, Aizsardzības ministrijas Aizsardzības politikas departamenta Divpusējās sadarbības nodaļas vadītāja Elīza Keterliņa, Aizsardzības ministrijas Aizsardzības politikas departamenta Aizsardzības politikas un stratēģijas nodaļas vadītājas vietnieks Jānis Beķeris un Latvijas Nacionālas Aizsardzības akadēmijas profesors Kārlis Krēsliņš.

Pēc valstu uzrunām, dalībnieki saņēma krīzes (pārsteiguma) uzdevuma scenāriju. Šogad tas bija saistīts ar kodolkrīzi neeksistējošā valstī (Absurdistāna) Afganistānas pierobežā. Dalībniekiem bija dots laiks apspriest savas pārstāvētas valsts viedokli par jautājumu un izstrādāt piedāvājumus tālākai NATO rīcībai situācijā. Šajā spēles posmā visām komandām bija iespēja arī sadarboties savā starpā, līdz ar ko spēles zālē izveidojās zināmas koalīcijas un apspriežu grupas. Tā visas trīs Baltijas valstis apspriedās par kopīgo nostāju savā starpā, ņemot vērā arī ASV pārstāvju viedokli, Vācija un Francija, kā arī ASV un Lielbritānija sapulcināja ap sevi vairākas valstis, bet Kanādas komanda apvienoja valstis, kuras bija visskeptiskāk noskaņotas par militārā spēka pielietošanu. Uzdevuma mērķis bija pieņemt NATO paziņojumu par krīzes situāciju reģionā, ko jauniešiem izdevās izdarīt panākot vienprātību dalībvalstu vidū. 

Visvairāk savas diplomātiskās spējas, kā arī zināšanas par NATO un Āfganistānu, dalībniekiem bija iespēja parādīt deklarācijas teksta apspriešanas brīdī. Valstis bija sadalītas grupās pēc to interesēm Afganistānas reģionā, un tām bija jāvienojas par deklarācijas gala tekstu kādā no punktiem. Sarunas starp valstīm izdevās saspringtas un dažreiz dalībniekiem bija grūtības vienoties par tekstu, bet, lai darbs noritētu veiklāk un ar lielāku efektivitāti, katrai valstu grupai palīdzēja Ārlietu ministrijas eksperti.

Pārvārot grūtības un domstarpībās starp valstīm dalībniekiem izdevās pieņemt NATO kopīgo deklarāciju Afganistānas jautājumā, ar ko jauniešus apsveica "ģenerālsekretārs" Jānis Eichmanis. Pieņemtās deklarācijas tekstu var apskatīt te

Kamēr žūrija apspriedās un lēma par sešām komandām, kuras saņems speciālās balvas, Latvijas Ārlietu ministrija piedāvāja jauniešiem noklausīties informatīvas prezentācijas viena no kuram bija veltīta Latvijas studentu prakses iespējām NATO, bet otrā stāstīja par dzīvi Afganistāna un tās iekšējām problēmāmkā arī panākumiem

Pulksten 16.00 pienāca tās brīdis, kuru komandas gaidīja visvairāk. Tika paziņoti spēles uzvarētāji. Komandas sakārtojās sēkojoši: 
  1. Edgars Žukovskis un Jānis Glāznieks (Siguldas Valsts ģimnāzija) - Rumānija
  2. Līva Brēmere un Elīna Baltroka ( LU SZF) - Vācija 
  3. Stanislavs Lopatinskis un Anna Koleda ( LU SZF un LU JF) - Nīderlande 
  4. Elīna Ladinska un Ieva Sniķersproģe ( LU EVF un Utrehtas Universitāte) - Kanāda
  5. Jurijs Jagovičs un Krišjānis Ozols  (RSU EF) - Polija
  6. Matīs Veigurs un Silva Baumene (LU SZF) - Lietuva.
Sirsnīgi apsveicam uzvarētājus!

6. - 4. vietas ieguvēji saņems vērtīgas grāmatas no Konrada Adenauera fonda, bet 3.-1. vietās ierindojušās komandas dosies ceļojumā uz Eiropas Parlamentu ar Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas grupas deputātes Sandras Kalnietes atbalstu. 

Veicināšanas balvas, kuras bija sagādātas ar Eiropas KomisijasĀrlietu ministrijas un Austrumeiropas politikas pētījumu centra atbalstu,  saņēma visi spēles dalībnieki.

Vēlamies vēlreiz apsveikt visas uzvarētāju komandas, kā arī visus dalībiekus ar veiksmīgi novadītu spēli, pateikties visiem, kas palīdzēja spēli organizēt un atbalstīja to. Ceram, ka nākamgad spēle notiks, un izdosies vēl labāka, nekā iepriekš!




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru